Δάσκαλοι Τάξεων:

Θανάσης Τρίκας

Μαρία Γκίλη

Μαρία Χαριτωνίδου

Νικήτας Σιαμαντάς 

Στ' Τάξη 

των Δημοτικών  Σχολείων

Νέου Μυλοτόπου

Παλαιού Μυλοτόπου

Γαλατάδων


       ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ   ΣΤΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     .

  

Συμπεράσματα από την επίσκεψη και τη δράση μας στα Μουσεία

 

Με την επίσκεψη μας στα Μουσεία γνωρίσαμε πολλές συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το Μακεδονικό αγώνα και τους Μακεδονομάχους. Με τη βοήθεια της ξεναγού και με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Μουσείο ( Μακεδονομάχοι, φορεσιές, διοράματα κτλ.) μεταφερθήκαμε με το μυαλό μας σ' εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να μάθουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για το Μακεδονικό Αγώνα, από τις πληροφορίες που μας δίνει το σχολικό μας βιβλίο.

Παρατηρήσαμε τα πρόσωπα των Μακεδονομάχων, τις φορεσιές της εποχής, τα διοράματα με τη λίμνη των Γιαννιτσών, τα όπλα των αγωνιστών και τα πρόσωπα τους. Διαπιστώσαμε ότι στον αγώνα πρόσφεραν βοήθεια όλοι οι απλοί Έλληνες π.χ. παρατηρήσαμε σ' ένα διόραμα μια δασκάλα να κρύβει κάποιο

πληγωμένο αγωνιστή και σ' ένα άλλο διόραμα μια γυναίκα να μεταφέρει όπλα με τη συνεργασία κάποιου δασκάλου.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ότι αυτά τα γεγονότα έγιναν στη δική μας περιοχή.
Μέσα στο μουσείο του Μακεδονικού αγώνα σκεφτόμασταν τι θα συνέβαινε άραγε αν δεν γινόταν ο Μακεδονικός αγώνας; Σκεφτόμασταν ότι η Μακεδονία και εμείς οι ίδιοι μπορεί να μην ήμασταν ελεύθεροι σήμερα. 

 Μπορεί η Ελλάδα μας να ήταν ένα μικρό κράτος χωρίς σημασία για τους γείτονες της. Σκεφτόμασταν τη δυστυχία των Ελλήνων που θα ζούσαν σκλαβωμένοι. Τίποτα δε θα ήταν όπως σήμερα.
Παρατηρώντας τα πρόσωπα των Μακεδονομάχων καταλάβαμε ότι σ' αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας μας. Νιώσαμε θαυμασμό και περηφάνια γι' αυτούς. Το ερώτημα που ήρθε στο μυαλό μας ήταν τι θα κάναμε εμείς αν βρισκόμασταν στη θέση τους. Πιστεύουμε ότι θα νιώθαμε περήφανοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία των Ελλήνων και της Μακεδονίας μας.


Με λίγα λόγια οι Μακεδονομάχοι αποτελούν για μας ένα υπέροχο παράδειγμα.
Το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο του Μακεδονικού αγώνα και το οποίο εμείς επισκεφτήκαμε και δουλέψαμε την εργασία μας μάθαμε ότι εκεί στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο της θες/νίκης την εποχή εκείνη. Μάθαμε ακόμα ότι ήταν η "καρδιά"

του αγώνα. Όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες ξεκινούσαν από εκείνο το κτίριο.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι καλύτερος τόπος για την ολοκλήρωση της εργασίας μας δε θα μπορούσε να υπάρξει.
Ενώ στη αρχή είδαμε την επίσκεψη στο Μουσείο σαν μια απλή εκδρομή και ήμασταν χαρούμενοι γιατί θα "χάναμε μάθημα", ακούγοντας και βλέποντας όλα αυτά νιώσαμε την περιέργεια να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα για το Μακεδονικό αγώνα και τους Μακεδονομάχους..
Τέλος θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους ανθρώπους που διάλεξαν το συγκεκριμένο κτίριο, δηλαδή την καρδιά του Μακεδονικού αγώνα να το μετατρέψουν σε Μουσείο.


 Τελειώνουμε με τα λόγια του ποιητή μας Κωστή Παλαμά που βρίσκονται στο Μουσείο:


.....χρωστάμε σ' όσους ήρθαν πέρασαν, 

θα 'ρθουν, θα περάσουν . 

Κριτές θα μας δικάσουν 

οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στην σελίδα του Δημοτικού σχολείου Γαλατάδων