Δάσκαλοι Τάξεων:

Θανάσης Τρίκας

Μαρία Γκίλη

Μαρία Χαριτωνίδου

Νικήτας Σιαμαντάς 

Στ' Τάξη 

των Δημοτικών  Σχολείων

Νέου Μυλοτόπου

Παλαιού Μυλοτόπου

Γαλατάδων


       ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ   ΣΤΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ     .

ΟΜΑΔΑ 3η
Πρόσωπα - ντοκουμέντα - "έγγραφα
Ο Μακεδονικός αγώνας (1904- 1908), δηλαδή ο αγώνας για τη Μακεδονία , ήταν η τελευταία και η πιο κρίσιμη φάση της προσπάθειας των Ελλήνων να ελευθερώσουν την περιοχή.
Το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε τα πρώτα χρόνια να αντιπαρατεθεί στον βουλγαρικό κίνδυνο, δηλαδή τους Βουλγάρους που ήθελαν την αυτονομία της Μακεδονίας, για να μπορέσουν ύστερα να πετύχουν την προσάρτηση τους. Άρχισαν τότε να στέλνουν στη Μακεδονία αντάρτες και πράκτορες που πίεζαν τους κατοίκους, ιδίως τους ιερείς και τους δασκάλους να δηλώσουν ότι ήταν εξαρχικοί , ότι δηλαδή ανήκαν στη Βουλγαρική εκκλησία.
Οι Έλληνες αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τη βουλγαρική απειλή. Οι ελληνικές κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, το οικουμενικό πατριαρχείο, οι Μητροπόλεις, και η ελληνική κυβέρνηση ενίσχυσαν τα ελληνικά σχολεία της περιοχής και περιφρούρησαν τις εκκλησίες της.

Συγχρόνως οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, όπως ο Παύλος Μελάς από την Αθήνα, ο Κων/νος Μαζαράκης και ο Τέλλος Αγαπηνός (Άγρας) και οι οπλαρχηγοί από όλες τις ελληνικές περιοχές, όπως ο Τσόντος από την Κρήτη, ο Κων/νος Γαρέφης από το Πήλιο, ο Κώτας από τη Φλώρινα κ. ά. μαζί με τους ντόποιους Έλληνες σχημάτισαν αντιστασιακές ομάδες για την προστασία της Μακεδονίας. Αυτοί ήταν οι Μακεδονομάχοι.Τις προσπάθειες αυτών των αντάρτικων ομάδων συντόνιζαν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και διπλωμάτες όπως ο πρόξενος Θεσσαλονίκης Λάμπρος Κορομηλάς, ο υποπρόξενος

 στο Μοναστήρι Ίων Δραγούμης και δεσποτάδες όπως ο Γερμανός Καραβαγγέλης στην Καστοριά.
Έτσι ναυάγησε η προσπάθεια των Βουλγάρων να αλλοιώσουν την εθνική συνείδηση των κατοίκων της Μακεδονίας που απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό στρατό στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
- .1912-1913 -

Η Ελλάδα ευτύχισε να έχει την περίοδο αυτή έναν ικανότατο πρωθυπουργό, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που είχε πρώτα πρώτα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την καλή οργάνωση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και δεύτερο πρωτοστάτησε στην ένωση των βαλκανικών κρατών Ελλάδας - Σερβίας - Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας εναντίον του κοινού εχθρού των Τούρκων.
Ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο το διάδοχο Κωνσταντίνο αφού διέσπασε τις τουρκικές γραμμές στο Σαραντάπορο εισέβαλε στη Μακεδονία. Βασικός στόχος ήταν η κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Ο Ταχσίν Πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης

Ο τουρκικός στρατός με αρχιστράτηγο τον Χασάν Ταξίν Πασά οχυρώθηκε στα Γιαννιτσά ,που θεωρούνταν ιερή πόλη των Τούρκων, για να ανακόψει την προέλαση του ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη. Όμως παρά την γενναία τους αντίσταση, ο ελληνικός στρατός πέτυχε μεγάλη νίκη και το μεσημέρι της 20ής Οκτωβρίου 1912 μπήκε στα Γιαννιτσά.

Το μνημείο των μαρτύρων του Μακεδονικού 

αγώνα, Άγρα και Μίγκα κοντά στη λίμνη.
Ο τουρκικός στρατός οπισθοχώρησε προς τη Θεσσαλονίκη την οποία τελικά παρέδωσε στον νικητή ελληνικό στρατό στις 26 Οκτωβρίου. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό δυσαρέστησε τους Βουλγάρους και αποτέλεσε την κυριότερη αιτία της έναρξης της Β' φάσης των Βαλκανικών πολέμων.-

Κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στην σελίδα του Δημοτικού σχολείου Γαλατάδων