ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΑΣ

 

 Κείμενα

Η θεά της σοφίας

Η Αθηνά στη Γιγαντομαχία

Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης

Η Αθηνά Παρθένος

Η Αθηνά Προμάχος

Η Αθηνά Πολιάς

Αθηνά Υγεία

Αθηνά Λημνία

Αθηνά Νίκη

Αθηνά Εργάνη

Αθηνά και μουσική

 

Εικόνες

Η σκεπτόμενη Αθηνά

Η Αθηνά Προμάχος

Η γέννηση της Αθηνάς

Χρυσελεφάντινο άγαλμα

Αθηνά η θεά της σοφίας

 

Ποιήματα \ Στίχοι

  Η Αθηνά στην Αθήνα (Κωστής Παλαμάς)

 

Οργάνωση

Κριτήρια επιλογής Θέματος

Επιδιωκόμενοι σκοποί και στόχοι

Διαδικασία προγραμματισμού και υλοποίησης του Σ.Ε.

Γνωστικοί τομείς που εμπλέκονται στο Σ.Ε.

Αξιολόγηση

Δραστηριότητες

Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν 

Βιβλιογραφία

 

Αθήνα

 

Ακρόπολη

 

Παιχνίδια

 

Περιεχόμενα

           Τα δεύτερο σε σημασία κτήριο πάνω στην Ακρόπολη είναι ο ιωνικός ναός του Ερεχθείου, κτισμένος μεταξύ 421 και 406 π.Χ. στο κύριο διαμέρισμα του οποίου στεγαζόταν το πανάρχαιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, το 'Διιπετές ξόανο'. Ο Παυσανίας γράφει σχετικά: 'Το αντικείμενο που από όλους γενικά θεωρήθηκε ως το αγιώτατο, πολλά χρόνια προτού από τους δήμους γίνει ο συνοικισμός των Αθηνών, είναι το άγαλμα της Αθηνάς που βρίσκεται στην τώρα ονομαζόμενη ακρόπολη, τότε όμως πόλη. Για το άγαλμα αυτό υπάρχει η φήμη πως έπεσε από τον ουρανό. (Αττικά, 26,6)
           Πριν από την αποπεράτωση του Ερεχθείου η λατρεία της θεάς και η φύλαξη του ξοάνου γινόταν στον Αρχαίο Ναό, τα λείψανα του οποίου σώζονται λίγο νοτιότερα.
           Εδώ η Αθηνά λατρευόταν ως Πολιάς, ως προστάτης δηλαδή της πόλεως. Σε αυτήν προσφέρονταν οι σπουδαιότερες θυσίες στο 'μέγα βωμό' μπροστά στο ναό. Το άγαλμα ήταν ένα ξόανο και δεν έχει διασωθεί. Ο τύπος του δεν είναι γνωστός, δεν ξέρουμε αν ήταν όρθιο ή καθιστό σε θρόνο. Γνωρίζουμε όμως πως το έντυναν με ρούχα και πως έφερε κοσμήματα. Κάθε χρόνο κατά την εορτή των Παναθηναίων του προσέφεραν έναν πέπλο και κάθε τέσσερα, με εξαιρετική επισημότητα, έναν περίτεχνο και πολυτελή πέπλο με υφασμένες παραστάσεις από τη Γιγαντομαχία. Σε μία άλλη γιορτή, τα 'Πλυντήρια', το ξόανο μεταφερόταν με μυστική πομπή γυναικών και πλενόταν στη θάλασσα.
           Στο Ερέχθειο υπήρχαν και άλλα 'ιερά τεκμήρια' και γινόταν η αντίστοιχη λατρεία. Σήμερα βλέπουμε τα τεκμήρια της αντιδικίας των δύο θεών για την κυριαρχία στην Αθήνα: μια ελιά στη θέση της αρχαίας, ιερής ελιάς και ένα φρέαρ (πηγάδι) στη θέση της που χτύπησε η τρίαινα του Ποσειδώνα τον βράχο, στη βόρεια πρόσταση του ναού. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν και ο 'οικουρός όφις', το ιερό φίδι της θεάς. Βλέπουμε επίσης τα λείψανα μιας μικρής στοάς, του Πανδροσείου που έγινε προς τιμήν της Πανδρόσου, της πρώτης ιέρειας της θεάς και κόρης του Κέκροπα, του μυθικού γενάρχη των Αθηναίων. 

Πήλινο ειδώλιο από 
την Ακρόπολη που 
πιστεύεται ότι απεικονίζει 
το ξόανο της Αθηνάς. 
Σήμερα σώζεται στο 
Μουσείο του Βερολίνου


ΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ
Εργασία συναδέλφων

 

Επιστροφή στη σελίδα του Σχολείου

Web Design  by Κιοσσές Γιώργος