|
Ένα ορειχάλκινο άγαλμα της Αθηνάς, γνωστής με το όνομα Λημνία, θαυμαζόταν πολύ κατά την αρχαιότητα. Η θέση του δεν είναι ακριβώς γνωστή? πιθανότατα ήταν στημένο σε μαρμάρινη βάση ευθύς μετά τα Προπύλαια, στα αριστερά του εισερχομένου. Το άγαλμα το είδε στην Ακρόπολη ο περιηγητής Παυσανίας, κοντά σε ένα άλλο του Περικλή.
Ήταν έργο του Φειδία και μάλιστα από τα παλαιότερα. Τον τύπο του τον γνωρίζουμε από μαρμάρινα αντίγραφα. Η θεά παριστανόταν όρθια. Με το αριστερό της χέρι στηριζόταν στο δόρυ ενώ με το δεξί της κρατούσε την περικεφαλαία της ή, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, μία κουκουβάγια. Διάφορα αρχαία κείμενα αναφέρονται στην εξαιρετική ομορφιά του αγάλματος, του ωραιότερου όπως λένε έργου του μεγάλου καλλιτέχνη. Το όνομα Λημνία οφείλεται στο ότι ήταν αφιέρωμα των Αθηναίων κληρούχων δηλαδή Αθηναίων πολιτών που μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν κατά τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. στη νήσο Λήμνο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό αντικείμενο - σύμβολο της Αθηνάς, είναι η κουκουβάγια. Η αρχαία ονομασία της, γλαύξ, προέρχεται από το ρήμα γλαύσσω που σημαίνει λάμπω. Αθηνά και γλαύξ αρχικά ταυτίσθηκαν διότι είχαν λαμπερά μάτια (γλαυκώπις Αθηνά). |
Το αντίγραφο της κεφαλής σώζεται
Στο Μουσείο της Μπολώνιας και του
Κορμού στο Μουσείο της Δρέσδης.
Υλικό: μάρμαρο. Ύψος: 2,0μ. |
ΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ
Εργασία συναδέλφων
|
|